Bel 033 4602302 of mail naar info@spigt.nl

Verbintenissenrecht

  1. De wederpartij van Enexis is bij tussentijdse opzegging gemaakte kosten verschuldigd.
  2. Eindvonnis verstekzaak sociale huur. Woningbouw heeft geen akte genomen. Bik- en rentebedingen worden ambtshalve vernietigd.
  3. Verstek. Eindvonnis na akte. Ambtshalve toetsing. Huurzaak. Artikel 7.3, tweede zin, van de Algemene Voorwaarden is oneerlijk. Dit heeft tot gevolg dat de gevorderde buitengerechtelijke kosten zullen worden afgewezen. De vordering met betrekking tot de ontbinding, ontruiming, huurachterstand, rente en gebruiksvergoeding zal worden toegewezen.
  4. Medische fout? Darmperforatie na laparoscopie. Tussenvonnis Deskundigenbericht nodig voor beoordeling of bij de ingreep en in het natraject de nodige zorg in acht is genomen en zo nee, wat de situatie zou zijn als wel de nodig zorg zo zijn betracht. Beroep op schending informatieverplicht verworpen omdat causaal verband ontbreekt.
  5. KG; de huurder van winkelruimte in winkelcentrum Amstelveen moet verhuizen naar andere ruimte in het winkelcentrum. Er is naar het oordeel van de voorzieningenrechter een huurovereenkomst voor nieuwe winkelruimte en beëindigingsovereenkomst voor huidige winkelruimte tot stand gekomen.
  6. kort geding. ontruiming volkstuin toegewezen. Tuin en tuinhuis verwaarloosd. Niet aannemelijk dat besluit om lid te royeren in bodemprocedure w vernietigd. Bond kon in redelijkheid tot besluit komen. Art 2:15 BW
  7. Huurprijsvermindering vanwege gebreken in de woning.
  8. Huurrecht. Ontbinding en ontruiming vanwege overlast, in gebruik geven van de woning en commercieel gebruik van de woning. Ambtshalve toetsing van boetebedingen en incassokostenbeding op oneerlijkheid. De bedingen zijn oneerlijk en daarom zijn geen boetes en incassokosten verschuldigd.
  9. Hof gelast mondelinge behandeling.
  10. Verzoek tot afgifte incidentregistratie ingevolge artikel 22 lid 1 van de Regeling Permanente Commissie van Toezicht op de Scheldevaart inzake Openbaarheid toegewezen.
  11. verklaring voor recht dat het pad op het perceel van gedaagden een openbare weg betreft. De vordering tot het openstellen van dit pad wordt afgewezen wegens gebrek aan belang bij deze vordering.
  12. Verzoek om de zaak door te halen. Proceskostenveroordeling.
  13. Schending van postcontractuele verplichtingen. Contractuele boetes verbeurd. Matiging.
  14. Eindvonnis na tussenvonnis. Beoordeling van de schade als gevolg van de onrechtmatige toezegging door de Gemeente. Toewijzing vertragingsschade. Afwijzing beroep op eigen schuld en voordeelstoerekening.
  15. Beroep op financieringsvoorbehoud bij koop woning. De rechtbank is van oordeel dat kopers tijdig een geldig beroep hebben gedaan op het financieringsvoorbehoud. De koopovereenkomst is daarmee ontbonden. Voldaan aan het vereiste goed gedocumenteerd en voldaan aan inspanningsverplichting, gelet op inhoud koopovereenkomst.
  16. Eindoplevering huur, geen beschrijving bij aanvang huur, verrekening waarborgsom, vaatwasser in bruikleen
  17. Gedaagde wordt veroordeeld de door eiseres verzonden facturen te voldoen. Door gedaagde is de schijn gewekt dat er sprake was van vertegenwoordigingsbevoegdheid bij de bestelling van bouwmaterialen. Gedaagde heeft de rechtshandeling tevens bekrachtigd.
  18. De door verhuurder gevorderde huurprijswijziging is toewijsbaar vanaf 1 april 2023. Daarbij wordt als uitgangspunt genomen de huurprijs die eerder tussen partijen in een vonnis van 2 maart 2023 is vastgesteld.
  19. Kort geding. Schorsing van tenuitvoerlegging van bij bodemvonnis uitgesproken veroordeling tot ontruiming van huurwoning, op grond van belangenafweging als bedoeld in HR 20 december 2019, ECLI:NL:HR:2019:2026, met het verbinden van voorwaarden aan de schorsing van de tenuitvoerlegging.
  20. Verstek. Ambtshalve toetsing. Eindvonnis na akte. De kantonrechter blijft bij haar oordeel wat in het tussenvonnis is overwogen en beslist.
  21. Verstek. Ambtshalve toetsing. Tussenvonnis. Huurzaak. De kantonrechter is van oordeel dat de artikelen 4.1 en 5 van de Algemene Voorwaarden niet oneerlijk zijn. De eisende partij wordt echter wel opgedragen om zich uit te laten over het vermoeden van de kantonrechter over het oneerlijke karakter van de artikelen 7.3 en 17.2 van de Algemene Voorwaarden.
  22. Verkoop van woning op Bonaire, waar geen wettelijk schriftelijkheidsvereiste geldt. Koopovereenkomst tot stand gekomen? Makelaar als bode (art. 3:37 lid 4 BW). Gerechtvaardigd vertrouwen (art. 3:35 BW). Toerekening van door bode gewekte schijn aan de achterman? Concordantiebeginsel.
  23. Tussenvonnis. Toetsing huurovk en Algemene voorwaarden Wooncompagnie 1 oktober 2005. Huurprijswijzigingsbedingen in ovk en AV en rentebeding niet oneerlijk. Bik-beding in art. 2.4 van de huurovk wordt vermoed oneerlijk te zijn. Eisende partij mag zich daarover uitlaten.
  24. Luchtvaart; reikwijdte artikel 6 en 9 van de Verordening; onbevoegd ten aanzien van het Verdrag van Montreal
  25. Luchtvaart; annulering als gevolg van coronapandemie?; vergoeding meerkosten alternatieve vlucht op grond van de Verordening toegewezen; vergoeding meerkosten huurauto op grond van Verdrag van Montreal toegewezen
  26. Vordering wordt afgewezen omdat niet is komen vast te staan dat tussen partijen een overeenkomst topt stand is gekomen die de gedaagde partij verplicht om het gevorderde bedrag aan de eisende partij te betalen.
  27. Gedaagde heeft bij het aangaan van de ovk gehandeld voor doeleinden binnen zijn beroep/bedrijf dus geen ambtshalve toetsing informatieplichten. Vordering tav vervallen rente afgewezen. Niet betalen binnen betalingstermijn op factuur is onvoldoende voor het ontstaan van verzuim.
  28. Artikel 6:230 h lid 2 sub d BW. Overeenkomst betreffende gezondheidszorg. Daarom geen ambtshalve toetsing informatieplichten.
  29. Luchtvaart. Capaciteitsreductie. Vervoerder heeft onvoldoende onderbouwd waarom de vlucht geannuleerd diende te worden en niet, al dan niet met vertraging, alsnog kon worden uitgevoerd.
  30. Incident tot voeging wordt afgewezen, omdat deze te laat is ingediend toen de zaak al was afgeconcludeerd.
  31. Zuivering. Hypotheek en executoriaal beslag op perceel grond.
  32. Betaling facturen van een onlineklantenloyaliteitssysteem. Geen sprake van een tekortkoming.
  33. Bancaire zorgplicht als betaaldienstverlener vanwege oplichting met een bij de bank aangehouden bankrekening. Subjectief gevaarsbewustzijn. De bank is in dit geval niet aansprakelijk. Onverschuldigd betaald geld moet de rekeninghouder terugbetalen.
  34. Opdracht tot restaureren schilderij. Eigenaar schilderij stelt dat de restaurator is tekortgeschoten in haar verplichtingen uit de overeenkomst dan wel onrechtmatig heeft gehandeld, omdat de restaurator niet tijdig overleg heeft gepleegd met de eigenaar alvorens door te gaan met schoonmaakwerkzaamheden, en omdat de restaurator originele verf dan wel oude retouches van het schilderij alsmede de...
  35. Hoofdzaak en vrijwaring. Aanneming van werk (renovatie van woning) en overeenkomsten van opdracht (interieurontwerp en projectbegeleiding). Opdrachtgevers hebben terecht ontbonden. Beroep van aannemer op eigen schuld en schuldeisersverzuim slagen niet. Ongedaanmakingsverbintenissen. Ar. 6:272 BW. Aannemer moet groot deel van de betaalde facturen terugbetalen. Ook vergoeding in verband met gevol...
  36. Uit het niet verschijnen van eiser ter zitting leidt de kantonrechter af dat eiser het standpunt van Woonwaard niet (meer) betwist. De kantonrechter gaat daarom uit van de juistheid daarvan en vindt de door Woonwaard voorgestelde huurprijsverhoging per 1 juli 2023 naar € 334,52 per maand redelijk. De kantonrechter heeft de kale huurprijs op dit bedrag vastgesteld en de door eiser gevorderde ver...
  37. Geen perfecte koopovereenkomst tav twee percelen tot stand gekomen. Vordering tot teruglevering en schadevergoeding afgewezen
  38. Aandelenlease. Wetenschap Dexia van advisering door tussenpersoon Spaar Select. Schadeberekening. Vergoeding van fictieve restschuld.
  39. WAMCA. Overheidsaansprakelijkheid. Collectieve vordering van Stichting Fair Huur tegen de Staat over de ingevoerde WOZ-cap. Incident tot voeging van de Woonbond aan de zijde van de Staat. Voeging toegestaan.
  40. Overeenkomst tot stand gekomen met recruitmentbureau. Aanbod en aanvaarding.
  41. Is een koopovereenkomst tussen partijen tot stand gekomen? Bewijsopdracht.
  42. Er is niet vooraf gecommuniceerd over de prijs van de renovatie van de badkamer, althans dat is niet gebleken. Het beroep op vernietiging van de overeenkomst slaagt. Artikel 6:193d lid 3 BW.
  43. De kopers van een woning vorderen vergoeding van herstelkosten. De verkopers vinden dat zij hiervoor niet aansprakelijk zijn. De kantonrechter wijst de vordering van de kopers af omdat niet komen vast te staan dat op de datum van levering sprake is van een gebrek aan de voorgevel dat heeft geleid tot een lekkage in de garage. Het defect aan het handmatig te bedienen slot van de garagedeur is ge...
  44. Criterium opzegging erfpacht wegens schending van ‘andere verplichtingen’ zoals bedoeld in art. 5:87 lid 2 BW. Het verrichten van strafbare gedragingen op een in erfpacht gehouden perceel levert in casu schending op van die verplichtingen, zodat opzegging van de erfpacht door de eigenaar terecht is gedaan.
  45. Gemeente mocht de koopovereenkomst tussen haar en appellanten ontbinden wegens niet (adequaat) meewerken aan de uitvoering van de Bibob-toets.
  46. Tussen partijen is in geschil of er nog een betalingsverplichting resteert op basis van een overeenkomst. Eisvermeerdering in hoger beroep.
  47. Overlast. Ontbinding en ontruiming op dit moment nog niet gerechtvaardigd.
  48. Drugs in woning. Belangenafweging in het voordeel van huurder.
  49. Conflict tussen ex-aandeelhouders over nakoming geheimhoudingsbeding en verplichting tot teruggave bedrijfseigendommen. Een geluidsopname, gemaakt door een ex-aandeelhouder van een gesprek tussen hem en een klant, is geen bedrijfseigendom. Geheimhoudingsbeding is niet geschonden, want opname is niet openbaar gemaakt.
  50. De kantonrechter is van oordeel dat de kopers van een woning nader onderzoek hadden moeten doen naar de staat van de uitbouw. Dat hebben de kopers niet gedaan, zodat zij er zich bij gebreke daarvan ook niet op kunnen beroepen dat de uitbouw niet waterdicht is en daardoor in dat opzicht niet aan de overeenkomst voldoet. Ook het beroep op dwaling slaagt niet.