Bel 033 4602302 of mail naar info@spigt.nl

Algemene voorwaarden

  1. Toepasselijkheid van algemene voorwaarden en de vraag of de algemene voorwaarden ter hand zijn gesteld voor of bij het sluiten van de in geding zijnde overeenkomsten.
  2. Eisende partij vordert schadevergoeding wegens een tekortkoming in de nakoming van de overeenkomst. De kantonrechter is van oordeel dat gedaagde tekort is geschoten en in verzuim verkeert en wijst een schadevergoeding toe.. Het beroep van gedaagde op haar algemene voorwaarden faalt omdat niet is komen vast te staan dat eisende partij akkoord is gegaan met de toepasselijkheid van algemene voorwa...
  3. Verplichtingen uit erfpacht niet voldaan. Veroordeling tot betaling achterstallige canon en dagboetes. Boetebeding in algemene voorwaarden is onredelijk bezwarend, dus 'superboete' niet verschuldigd. Afwijzing overdracht erfpachtrecht om niet, maar toewijzing van de verklaring voor recht over bevoegdheid tot opzegging van het erfpachtrecht. Toewijzing vorderingen die zien op inzage in financiël...
  4. Levering varkensvoer aan varkensfokker. Facturen worden niet betaald met een beroep op opschorting/verrekening. Dat beroep is uitgesloten in de algemene voorwaarden van verkoper. Koper moet in conventie facturen betalen. In reconventie komt tegenvordering aan de orde. Die vordering is gegrond op de afspraak dat de verkoper de koper zou compenseren indien de koper met dat voer mindere resultate...
  5. Achterstallige betalingen zorgverzekering. Algemene voorwaarden. Oneerlijk beding. Afwijzing vordering tot vergoeding buitengerechtelijke incassokosten.
  6. HQ vordert ruim € 5.000.000,00 aan schadevergoeding. Daarnaast stelt zij nog een aantal andere (schade)vergoedingsvorderingen in. De vordering is gebaseerd op de stelling dat het COA de krachtens de huurovereenkomst op haar rustende opleververplichting heeft geschonden. Het COA bestrijdt dat. De kantonrechter komt niet toe aan beantwoording van de vraag of het COA de opleververplichting heeft g...
  7. Huurster heeft vijf huur huurtermijnen niet betaald. De vordering van verhuurster is daarom toewijsbaar, tenzij het beroep op verrekening slaagt. Op het verrekeningsbeding in de algemene voorwaarden kan verhuurster geen beroep doen, omdat de voorwaarden niet ter hand zijn gesteld. Er is sprake van een toerekenbare tekortkoming op grond waarvan verhuurster schadeplichtig is. Dat partijen een afs...
  8. In deze zaak heeft een consument onvoldoende gemotiveerd betwist dat een overeenkomst is gesloten met een keukenhandelaar. In deze procedure is daarom vastgesteld dat tussen partijen een koopovereenkomst tot stand is gekomen. De keukenhandelaar heeft op grond van een annuleringsbeding in haar algemene voorwaarden, annuleringskosten in rekening gebracht. Dit beding komt voor op de grijze lijst e...
  9. tussenvonnis, overeenkomst van opdracht, verlening financiële diensten, ambtshalve toetsing, eiser moet laten zien dat hij de klant tijdig en juist heeft geïnformeerd over de (totale) kosten die de werkzaamheden zouden kunnen meebrengen, tenzij partijen over deze kosten (daadwerkelijk) hebben onderhandeld. geen oneerlijke bedingen die zien of kunnen zien op de vordering in de algemene voorwaard...
  10. Ambtshalve toetsing Algemene voorwaarden voor Kinderopvang Dagopvang en Buitenschoolse opvang 2017. Prijswijzigingsbeding in artikel 16 lid 2 vindt de kantonrechter oneerlijk. Het beding wordt vernietigd. De gedaagde partij hoeft alleen de oorspronkelijk overeengekomen prijs te betalen. De hoofdsom wordt daarom gedeeltelijk toegewezen.
  11. Treintje rijden. Bedingen in algemene voorwaarden mogelijk oneerlijk.
  12. Algemene voorwaarden. Financieel recht. Consumentenrecht. Vervroegde aflossing van hypothecair krediet. Beding dat aan bank verschuldigde vergoeding bepaalt op basis van netto contante waarde-methode is niet oneerlijk en niet onredelijk bezwarend. Hypothekenrichtlijn is niet van toepassing.
  13. Mondeling vonnis. Afwijzing vordering tot ontbinding koopovereenkomst vrachtwagen en terugbetaling koopsom. Recht op ontbinding is in algemene voorwaarden tussen partijen uitgesloten. Geen beroep op reflexwerking art. 6:233 BW of op art. 6:248 BW mogelijk.
  14. Ambtshalve toetsing Algemene voorwaarden huurovereenkomst zelfstandige woonruimte februari 2020. geen oneerlijke bedingen
  15. Eiser vordert terugbetaling van de kosten voor een notariële dienst die zij heeft geannuleerd. Eiser doet een beroep op het herroepingsrecht wat zij als consument zou hebben. De kantonrechter oordeelt dat zij handelde in de uitvoering van haar toekomstige bedrijf, dus geen consument is. Op grond van de algemene voorwaarden kan zij 50% restitutie krijgen.
  16. Variabel contract met energieleverancier. Prijswijzigingsbeding in de algemene voorwaarden is niet oneerlijk.
  17. Eindvonnis, bik- en rentebeding in algemene voorwaarden oneerlijk. Bik-beding niet eerlijk. Op grond van het boetebeding in artikel 15 algemene voorwaarden kan naast rente ook een boete in rekening worden gebracht als huurder zijn betalingsverplichting niet nakomt. In combinatie met artikel 15 zijn de beide rentebedingen niet eerlijk. Bik- en rentebedingen vernietigd en bik en rente afgewezen.
  18. Kinderopvangzaak. Bik-beding in Aanvullende algemene voorwaarden is niet eerlijk. Bik afgewezen. Vervallen rente afgewezen, enkele vermelding van betalingstermijn is niet voldoende voor het ontstaan van verzuim.
  19. onrechtmatige concurrentie; ronselen van werknemers; tegenbewijs ontvangst algemene voorwaarden.
  20. Overeenkomst mobiele telefonie en toestelkredietovereenkomst. Verjaringsverweer slaagt niet. Verjaring gestuit. Consumentenrecht. Ambtshalve toetsing algemene voorwaarden. Hoofdsom toegewezen, buitengerechtelijke incassokosten afgewezen.
  21. Verstek. Eindvonnis na akte. Ambtshalve toetsing. Huurzaak. Artikel 7.3, tweede zin, van de Algemene Voorwaarden is oneerlijk. Dit heeft tot gevolg dat de gevorderde buitengerechtelijke kosten zullen worden afgewezen. De vordering met betrekking tot de ontbinding, ontruiming, huurachterstand, rente en gebruiksvergoeding zal worden toegewezen.
  22. Kort geding. Huurachterstand van vrijstaande villa. Van begin af aan geen huurpenningen betaald. Verzoek tot ontbinding en ontruiming. Verweer opschorting en verrekening wegens ernstige gebreken. Verweer dat uitsluiting van verrekening in algemene voorwaarden, ernstig bezwarend is. Verweer aantasting woongenot door mishandeling; vereenzelviging rechtspersoon en natuurlijk persoon.
  23. Verstek. Ambtshalve toetsing. Tussenvonnis. Huurzaak. De kantonrechter is van oordeel dat de artikelen 4.1 en 5 van de Algemene Voorwaarden niet oneerlijk zijn. De eisende partij wordt echter wel opgedragen om zich uit te laten over het vermoeden van de kantonrechter over het oneerlijke karakter van de artikelen 7.3 en 17.2 van de Algemene Voorwaarden.
  24. Tussenvonnis. Toetsing huurovk en Algemene voorwaarden Wooncompagnie 1 oktober 2005. Huurprijswijzigingsbedingen in ovk en AV en rentebeding niet oneerlijk. Bik-beding in art. 2.4 van de huurovk wordt vermoed oneerlijk te zijn. Eisende partij mag zich daarover uitlaten.
  25. Tussenvonnis verstekzaak sociale huur. Ambtshalve toetsing van algemene voorwaarden. Bik- en rentebedingen oneerlijk. Kantonrechter voornemens om die bedingen te vernietigen.
  26. KG. Betaaldienstverlener veroordeeld tot tijdelijk voortzetten dollarrekening, Algemene voorwaarden voorhands geldig. Voorzieningenrechter bevoegd ondanks forumkeuze.
  27. factuur geneeskundige behandelovereenkomst, ambtshalve toetsing aan consumentenrecht. toetsing informatieplichten niet aan de orde, wel nadere toelichting gevraagd over in rekening brengen kosten bij gedaagde in plaats van bij zorgverzekeraar. ook nadere toelichting gevraagd over van toepassing zijnde algemene voorwaarden, nu kantonrechter amtshalve moet controleren of zorgverlener algemene voo...
  28. Verzoek tot schorsing van de tenuitvoerlegging van een arbitraal vonnis (artikel 1066 Rv). Slaginskans van de vernietigingsvordering op grond van artikel 1065 lid 1, onder a, Rv (ontbreken van een geldige arbitrageovereenkomst) is klein omdat de overeenkomst niet is gesloten als consument waardoor de wederpartij zich kan beroepen op het arbritraal beding in de algemene voorwaarden.
  29. Tussenvonnis. Basic-Fit. Toetsing algemene voorwaarden. Bik-beding en beëindigingsbeding worden vermoed oneerlijk te zijn.
  30. Ambtshalve toetsing van de huurovereenkomst en de algemene voorwaarden. Algemene huurvoorwaarden Zelfstandige woonruimte 1 oktober 2005. Oneerlijk bik-beding.
  31. Onbetaalde abonnementskosten (vast tarief) voor alarmcentrale. Eventuele onbevoegde vertegenwoordiging bij totstandkoming overeenkomst is bekrachtigd (3:69 lid 1 BW). Geen opzegging conform algemene voorwaarden.
  32. Vordering tot betaling premie zorgverzekering deels toegewezen. Buitengerechtelijke kosten afgewezen omdat betreffende bepaling uit de algemene voorwaarden van de zorgverzekeraar amtshalve als oneerlijk beding is beoordeeld.
  33. Valkering heeft als accountant in opdracht van Boxx Holding de jaarrekeningen over de jaren 2014 en 2015 voor Boxx c.s. samengesteld. Vervolgens heeft Valkering ook de opdracht gekregen om de jaarrekeningen over de jaren 2016 en 2017 samen te stellen. Een deel van de facturen die zien op de werkzaamheden over 2016 en 2017 heeft Boxx c.s. niet betaald en betaling daarvan vordert Valkering in dez...
  34. Kredietovereenkomst. Opeisingsbeding in algemene voorwaarden. Geen strijd met artikel 7:77 lid 1 aanhef en onder c sub 1 BW.
  35. Huurzaak. Verstekzaak. Toetsing van de algemene voorwaarden.
  36. Huurzaak. Verstek. Ambtshalve toetsing van de algemene voorwaarden.
  37. Huurzaak. Toetsing van de algemene voorwaarden. Oneerlijk bik-beding.
  38. Verstek. Ambtshalve toetsing. Zorgverzekeringszaak. Eiseres wordt in gelegenheid gesteld zich uit te laten over bedingen in de algemene voorwaarden waarop een beroep is of kan worden gedaan en over het moment en de de wijze waarop de algemene voorwaarden (op een duurzame gegevensdrager) ter hand zijn gesteld.
  39. Huurzaak. Vordering terugbetaling waarborgsom. Verhuurder beroept zich op oneerlijk beding in de algemene voorwaarden. Verhuurder brengt na oplevering van de woning op grond van het eindinspectieformulier i.c.m. het (oneerlijke) beding kosten in rekening vanwege extra gebreken die niet zouden zijn geconstateerd tijdens de eindinspectie.
  40. Huur van woning. Achterstand grotendeels betaald tijdens procedure. Afwijzing gevorderde ontbinding overeenkomst. Afwijzing incassokosten na toetsing bedingen in algemene voorwaarden.
  41. Tussenvonnis. Verstek. Ambtshalve toetsing. Vordering ziet op abonnementsgelden en reiskosten. De eisende partij heeft de contractuele informatieplicht van artikel 6:230v lid 7 BW geschonden. Hiervoor zal de kantonrechter een sanctie toepassen. De gevorderde reiskosten zijn toewijsbaar. Ambtshalve toetsing van de Algemene Voorwaarden. Artikel 12.6 van de Algemene Voorwaarden (incassobeding) is...
  42. Tussenvonnis. Verstek. Ambtshalve toetsing. Vordering ziet op abonnementsgelden en reiskosten. Schending van artikel 6:230v lid 7 BW. Hiervoor wordt een sanctie toegepast. De gevorderde reiskosten zijn toewijsbaar. Toetsing Algemene Voorwaarden. Artikel 12.6 van de Algemene Voorwaarden (incassobeding) is oneerlijk en wordt vernietigd. De eisende partij vordert ook correctietarieven die verband...
  43. Tussenvonnis. Verstek. Ambtshalve toetsing. Vordering ziet op abonnementsgelden en reiskosten. Schending van artikel 6:230v lid 7 BW. Hiervoor wordt een sanctie toegepast voor 25% van de verschuldigde abonnementsgelden. De gevorderde reiskosten zijn toewijsbaar. Toetsing Algemene Voorwaarden. Artikel 12.6 van de Algemene Voorwaarden (incassobeding) is oneerlijk en wordt vernietigd. De eisende p...
  44. Tussenvonnis. Verstek. Ambtshalve toetsing. Vordering ziet op abonnementsgelden en reiskosten. Schending van artikel 6:230v lid 7 BW. Hiervoor wordt een sanctie toegepast voor 25% van de verschuldigde abonnementsgelden. De gevorderde reiskosten zijn toewijsbaar. Toetsing Algemene Voorwaarden. Artikel 12.6 van de Algemene Voorwaarden (incassobeding) is oneerlijk en wordt vernietigd. De eisende p...
  45. Verstek. Ambtshalve toetsing. Verzekeringsovereenkomst. Toetsing informatieplichten zoals bedoeld in paragrafen 1 en 6 van Afdeling 2b, Titel 5 van Boek 6 BW, artikel 4:20 van de Wet op het financieel toezicht (Wft) en de paragrafen 8.1.1, 8.1.4, 8.1.6 en 8.1.7 van het Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen. De eisende partij heeft niet toegelicht hoe de overeenkomst tot stand is geko...
  46. Handelszaak. Vervolg op ECLI:NL:RBOBR:2023:4270. Aansprakelijkheid advocaat wegens beroepsfout. De rechtbank ziet geen grond om terug te komen op eerder gegeven bindende eindbeslissingen. Geen geslaagd beroep op vernietiging algemene voorwaarden (artikel 6:234 lid 1 BW).
  47. Tussenvonnis. Verstek. Ambtshalve toetsing. Vordering ziet op abonnementsgelden en reiskosten. Schending van artikel 6:230v lid 7 BW. Hiervoor wordt een sanctie toegepast. De gevorderde reiskosten zijn toewijsbaar. Toetsing Algemene Voorwaarden. Artikel 12.6 van de Algemene Voorwaarden (incassobeding) is oneerlijk en wordt vernietigd. De eisende partij vordert ook correctietarieven die verband...
  48. Huur. Niet voldaan aan stelplicht t.a.v. redelijke mogelijkheid kennisname algemene voorwaarden. Beroep op vernietiging boetebeding o.g.v. art. 6:233 sub b BW slaagt. Vordering boete afgewezen. Vordering tot betaling achterstallige huurpenningen en tot ontruiming terecht toegewezen.
  49. Artikel 23 lid 4 Elektriciteitswet. Geen rechtstreekse werking Elektriciteitsrichtlijn. Geen richtlijnconforme uitleg mogelijk, strijd met rechtszekerheidsbeginsel, contra legem. Geen geslaagd beroep overmacht. Beroep op exoneratiebeding in de algemene voorwaarden vanwege indirecte schade (als gevolg van het niet kunnen terugleveren van met zonnepanelen opgewekte stroom) slaagt.
  50. verstekvonnis, ambtshalve toetsing. vordering tot betaling van een advocatendeclaratie. er is een fixed fee afgesproken met de consument, maar niet duidelijk voor welke werkzaamheden precies. eiser moet in het kader van de richtlijn oneerlijke bedingen en het arrest van 12 januari 2023 (ECLI:EU:C:2023:14) nader toelichten of de consument tijdig en juist is geïnformeerd over de (totale) kosten...