Bel 033 4602302 of mail naar info@spigt.nl

Huurrecht

  1. Eindvonnis verstekzaak sociale huur. Woningbouw heeft geen akte genomen. Bik- en rentebedingen worden ambtshalve vernietigd.
  2. Verstek. Eindvonnis na akte. Ambtshalve toetsing. Huurzaak. Artikel 7.3, tweede zin, van de Algemene Voorwaarden is oneerlijk. Dit heeft tot gevolg dat de gevorderde buitengerechtelijke kosten zullen worden afgewezen. De vordering met betrekking tot de ontbinding, ontruiming, huurachterstand, rente en gebruiksvergoeding zal worden toegewezen.
  3. Huurzaak. Ontbinding en ontruiming. Oproepen bewindvoerder als formele procespartij. Mondelinge behandeling.
  4. Artikel 7:325 leden 3, 4, 6 en 7 BW, artikel 28 leden 1 en 2 Uitvoeringsbesluit pacht, artikel 36 leden 1 en 3 Uitvoeringswet grondkamers Goedkeuring reguliere pachtovereenkomst. Ongewijzigde goedkeuring. Ontvankelijkheid. Tijdigheid beroep. Kortere duur. Kostenveroordeling. Partijen moeten in beroep kunnen komen van zogenoemde “stempelbeschikking” van grondkamer waarin niets is overwogen over...
  5. verzoek tot verwijdering BKR-registratie afgewezen
  6. Artikel 7:321 BW, artikel 19 Pachtprijzenbesluit 2007 Glasopstanden. Verbod op reformatio in peius. De door de deskundigen gehanteerde cijfers uit onder meer de zogenoemde KWIN en het gehanteerde rentepercentage zijn door partijen niet betwist.
  7. KG; de huurder van winkelruimte in winkelcentrum Amstelveen moet verhuizen naar andere ruimte in het winkelcentrum. Er is naar het oordeel van de voorzieningenrechter een huurovereenkomst voor nieuwe winkelruimte en beëindigingsovereenkomst voor huidige winkelruimte tot stand gekomen.
  8. kort geding. ontruiming volkstuin toegewezen. Tuin en tuinhuis verwaarloosd. Niet aannemelijk dat besluit om lid te royeren in bodemprocedure w vernietigd. Bond kon in redelijkheid tot besluit komen. Art 2:15 BW
  9. Huur woonruimte. Huurachterstand, ontbinding en ontruiming.
  10. Bouwzaak. Aannemingsbedrijf is in tussenvonnis veroordeeld tot betaling voorschot deskundige. Aannemingsbedrijf betaalt niet, waaraan het Gerecht het gevolg verbindt dat van een eerder (partij)deskundigenbericht van eiseres zal worden uitgegaan. Aannemingsbedrijf laat inmiddels niets meer van zich horen in de procedure, advocaat gedesisteerd en aannemingsbedrijf verschijnt niet door andere advo...
  11. Verdeling huwelijksgoederengemeenschap. Vervolg op eerder tussenvonnis, nu wederom een tussenvonnis met instructie uitlaten.
  12. Verdeling ontbonden huwelijksgoederengemeenschap. Tussenvonnis, rolverwijzing voor akte. Woning (tweede woning) van de vrouw valt buiten de gemeenschap want met uitsluitingsclausule verkregen. Man vordert huurinkomsten, mar die vallen buiten de gemeenschap. Voor een renovatie van de woning zijn beide echtelieden gezamenlijk een financiering aangegaan. Waardestijging buiten de huwelijjksgoederen...
  13. Huurprijsvermindering vanwege gebreken in de woning.
  14. Huurrecht. Ontbinding en ontruiming vanwege overlast, in gebruik geven van de woning en commercieel gebruik van de woning. Ambtshalve toetsing van boetebedingen en incassokostenbeding op oneerlijkheid. De bedingen zijn oneerlijk en daarom zijn geen boetes en incassokosten verschuldigd.
  15. kort geding tegen huurder snackbar. Verhuurder wil slopen en renoveren. Huurder mag terugkomen maar moet tijdelijk ontruimen.
  16. Kort geding. Meewerken verkoop. Vordering afgewezen. Geschil over vergoedingsrechten uit de samenlevingsovereenkomst. Belang van gedaagde bij behoud van de huidige toestand in afwachting van bodemprocedure of afspraken tussen partijen weegt zwaarder dan belang van eiseres bij spoedige verkoop van de woning. Subsidiaire vordering tot terugkeer naar de woning afgewezen, want belang onvoldoende zw...
  17. litispendentie, Verdrag inzake de erkenning van beslissingen omtrent de Huwelijksband 1967, huurrecht, kanton, 96 Rv
  18. Eindoplevering huur, geen beschrijving bij aanvang huur, verrekening waarborgsom, vaatwasser in bruikleen
  19. Kort geding. Zaak tusen exen. Gedaagde is veroordeeld om medewerking te verlenen aan de verkoop van de woning op straffe van een dwangsom.
  20. Kort geding. Huurachterstand van vrijstaande villa. Van begin af aan geen huurpenningen betaald. Verzoek tot ontbinding en ontruiming. Verweer opschorting en verrekening wegens ernstige gebreken. Verweer dat uitsluiting van verrekening in algemene voorwaarden, ernstig bezwarend is. Verweer aantasting woongenot door mishandeling; vereenzelviging rechtspersoon en natuurlijk persoon.
  21. De door verhuurder gevorderde huurprijswijziging is toewijsbaar vanaf 1 april 2023. Daarbij wordt als uitgangspunt genomen de huurprijs die eerder tussen partijen in een vonnis van 2 maart 2023 is vastgesteld.
  22. Kort geding. Schorsing van tenuitvoerlegging van bij bodemvonnis uitgesproken veroordeling tot ontruiming van huurwoning, op grond van belangenafweging als bedoeld in HR 20 december 2019, ECLI:NL:HR:2019:2026, met het verbinden van voorwaarden aan de schorsing van de tenuitvoerlegging.
  23. Verstek. Ambtshalve toetsing. Eindvonnis na akte. De kantonrechter blijft bij haar oordeel wat in het tussenvonnis is overwogen en beslist.
  24. -
  25. Verstek. Ambtshalve toetsing. Tussenvonnis. Huurzaak. De kantonrechter is van oordeel dat de artikelen 4.1 en 5 van de Algemene Voorwaarden niet oneerlijk zijn. De eisende partij wordt echter wel opgedragen om zich uit te laten over het vermoeden van de kantonrechter over het oneerlijke karakter van de artikelen 7.3 en 17.2 van de Algemene Voorwaarden.
  26. Verzetprocedure. Huurder heeft woonruimte voortijdig verlaten en moet nog achterstallige huur betalen.
  27. Verkoop van woning op Bonaire, waar geen wettelijk schriftelijkheidsvereiste geldt. Koopovereenkomst tot stand gekomen? Makelaar als bode (art. 3:37 lid 4 BW). Gerechtvaardigd vertrouwen (art. 3:35 BW). Toerekening van door bode gewekte schijn aan de achterman? Concordantiebeginsel.
  28. Verzoek machtiging verkoop van een tot de nalatenschap behorend perceel. Ieder van partijen heeft een koper. Artikel 3:174 BW.
  29. Tussenvonnis. Toetsing huurovk en Algemene voorwaarden Wooncompagnie 1 oktober 2005. Huurprijswijzigingsbedingen in ovk en AV en rentebeding niet oneerlijk. Bik-beding in art. 2.4 van de huurovk wordt vermoed oneerlijk te zijn. Eisende partij mag zich daarover uitlaten.
  30. Luchtvaart; annulering als gevolg van coronapandemie?; vergoeding meerkosten alternatieve vlucht op grond van de Verordening toegewezen; vergoeding meerkosten huurauto op grond van Verdrag van Montreal toegewezen
  31. Bijzondere overeenkomst; huurrecht; woonruimte, herstel goede staat
  32. Bijzondere overeenkomst; huurrecht; bedrijfsruimte, alleen achterstallige huur
  33. ontbinding geregistreerd partnerschap en afwijzing bijdrage in de kosten van levensonderhoud. De rechtbank kan niet beoordelen of de vrouw behoefte heeft aan een bijdrage in haar levensonderhoud en zo ja, hoe hoog die behoefte dan is en in welke mate de man in staat moet worden geacht daarin met een bijdrage te voorzien.
  34. Hoofdzaak en vrijwaring. Aanneming van werk (renovatie van woning) en overeenkomsten van opdracht (interieurontwerp en projectbegeleiding). Opdrachtgevers hebben terecht ontbonden. Beroep van aannemer op eigen schuld en schuldeisersverzuim slagen niet. Ongedaanmakingsverbintenissen. Ar. 6:272 BW. Aannemer moet groot deel van de betaalde facturen terugbetalen. Ook vergoeding in verband met gevol...
  35. Ondernemingsrecht. Faillissement van een BV. Bestuurdersaansprakelijkheid. Eindvonnis. Curator niet geslaagd in bewijsopdracht dat gedaagde is aan te merken als feitelijk bestuurder in de zin van art. 2:248 lid 7 BW.
  36. Nevenvoorzieningen na echtscheiding, verdeling beperkte gemeenschap, voorhuwelijkse schuld van de man afgelost door beide partijen, in geschil is of deze aflossing voor of tijdens huwelijk is geschied, in beide gevallen leidt dit echter tot toewijzing van het verzoek van de vrouw
  37. bevoegdheid en toepasselijk recht bij verdeling van een eenvoudige gemeenschap, Modehuis Nolly, juridisch eigendom, middellijk eigendom van een registergoed niet mogelijk
  38. Uit het niet verschijnen van eiser ter zitting leidt de kantonrechter af dat eiser het standpunt van Woonwaard niet (meer) betwist. De kantonrechter gaat daarom uit van de juistheid daarvan en vindt de door Woonwaard voorgestelde huurprijsverhoging per 1 juli 2023 naar € 334,52 per maand redelijk. De kantonrechter heeft de kale huurprijs op dit bedrag vastgesteld en de door eiser gevorderde ver...
  39. Geen perfecte koopovereenkomst tav twee percelen tot stand gekomen. Vordering tot teruglevering en schadevergoeding afgewezen
  40. WAMCA. Overheidsaansprakelijkheid. Collectieve vordering van Stichting Fair Huur tegen de Staat over de ingevoerde WOZ-cap. Incident tot voeging van de Woonbond aan de zijde van de Staat. Voeging toegestaan.
  41. Eindvonnis na bewijsopdracht over in bezit nemen strook grond door o.a. het plaatsen van een erfafscheiding. Maatstaf bewijswaardering. Gedaagde is in de bewijsopdracht geslaagd, als gevolg waarvan de strook grond door verjaring zijn eigendom is geworden. Geen ruimte voor een schadevergoeding aan eiser vanwege de verkrijging van de strook grond, omdat eiser eigenaar is geworden van het perceel...
  42. Artikel 186 Rv. Hoger beroep. Het hof wijst het verzoek om een voorlopig getuigenverhoor af. Het is onvoldoende duidelijk geworden op welke feitelijkheden het verzoek is gericht. Bovendien maakt verzoekster met het verzoek misbruik van bevoegdheid en heeft verzoekster geen belang bij haar verzoek. Het verzoek om een volledige proceskostenveroordeling wordt afgewezen.
  43. Hoger beroep. Eindarrest. Faillissement. Afwijzing van het verzoek tot faillietverklaring. Appellant verkeert niet langer in de toestand dat hij heeft opgehouden te betalen.
  44. Gemeente mocht de koopovereenkomst tussen haar en appellanten ontbinden wegens niet (adequaat) meewerken aan de uitvoering van de Bibob-toets.
  45. Overlast. Ontbinding en ontruiming op dit moment nog niet gerechtvaardigd.
  46. Drugs in woning. Belangenafweging in het voordeel van huurder.
  47. Dwangakkoord afgewezen. Schuldeisers hebben aanzienlijk aandeel. Aanbod onvoldoende transparant. Aanbod niet maximaalhaalbare
  48. MK-zaak. Echtscheiding met nevenvoorzieningen, waaronder vervangende toestemming naar buitenland, hoofdverblijf, zorgregeling, kinder- en partneralimentatie en verdeling van de huwelijksgemeenschap. Beschikking in hoger beroep: ECLI:NL:GHSHE:2024:731.
  49. Moratorium toegewezen. Zes maanden. Huur februari en maart 2024 betaald. Voldoende gewaarborgd dat de lopende termijnen worden betaald.
  50. Art. 42 Fw. Art. 53 Fw. Geen paulianeuze vooruitbetaling huur. Curator heeft wel vordering uit hoofde van onverschuldigde betaling op gedaagde (grootaandeelhouder van failliet). Na bewijslevering is komen vast te staan dat gedaagde een vordering op failliet heeft die tenminste even hoog is als de vordering van de curator. Beroep op verrekening slaagt. Geen veroordeling van gedaagde in de proces...