Bel 033 4602302 of mail naar info@spigt.nl

Ondernemingsrecht

  1. Eindvonnis; verwijzing naar vonnis d.d. 18 september 2024 op provisionele vorderingen. Eeuwigdurende obligaties, rente gekoppeld aan LIBOR. Issuer heeft in het zicht van afschaffing van LIBOR geprobeerd de voorwaarden te wijzigen, maar de obligatiehouders hebben daarmee niet ingestemd. Trustee mocht de rente daarom zelf vaststellen.
  2. Ondernemingskamer; enquêteprocedure; verzoek nadere onmiddellijke voorzieningen deels toegewezen
  3. Ondernemingskamer; enquêterecht; benoemingsbeschikking bestuurder.
  4. Ondernemingskamer; enquêterecht; mondelinge uitspraak; onderzoek bevolen naar beleid en gang van zaken van vennootschappen vanaf de oprichting; vaststelling onderzoeksbudget aangehouden; bestuurders geschorst; OK-bestuurder benoemd.
  5. Onrechtmatige concurrentie, geheimhoudingsbeding, cessie, wet bescherming bedrijfsgeheimen, boetes,
  6. Echtscheiding met nevenvoorzieningen en IPR. Rechtbank gaat niet in op het aanbod van de raadsvertegenwoordiger om een raadsonderzoek te doen. Rechtbank betrekt het Verdrag van Istanbul bij haar overweging in verband met (vermeend) huiselijk geweld. Op dit moment ook geen vaststelling van een zorgregeling tussen de man en de kinderen.
  7. De gevolgde prepackprocedure voldoet niet aan de voorwaarde dat een dergelijke prepackprocedure wordt geregeld in wettelijke of bestuursrechtelijke bepalingen. Faillissementsuitzondering niet van toepassing. Verklaring voor recht dat werknemers met behoud van hun arbeidsvoorwaarden in dienst zijn gekomen, toewijsbaar. Gevorderde veroordelingen ten aanzien van werknemers te algemeen en onbepaald.
  8. De Stichting was voorheen eigenaar van het clubhuis van de Haarlemse afdeling van de (inmiddels verboden) Hells Angels. De Stichting is samen met een aantal leden van de Haarlemse Hells Angels onherroepelijk veroordeeld voor deelname aan een criminele organisatie met een geweldsoogmerk. Het OM verzoekt de Stichting verboden te verklaren en te ontbinden, omdat ‘de werkzaamheid’ van de Stichting...
  9. Eindvonnis na deskundigenbericht. Eiser en gedaagden zijn samen de vennoten van een vennootschap onder firma geweest. Gedaagden mogen de onderneming van de vennootschap onder firma voortzetten. Vaststelling van de aanspraak van eiser op waardevergoeding.
  10. OK; enquête; vaststelling onderzoeksbudget
  11. Verzoek omzetting rechtspersoon stichting NRG Pallas in een besloten vennootschap. Toewijzing.
  12. Partijen zijn de kleinkinderen van [A], die bekend is geworden als schrijfster van verschillende boeken. De auteursrechten van [A] zijn eigendom van de Stichting. Verzoeker verzoekt twee bestuurders van de Stichting te ontslaan wegens taakverwaarlozing. Ook verzoekt hij om benoeming van nieuwe bestuursleden. Beide verzoeken worden afgewezen.
  13. Bestuurdersaansprakelijkheid. Begroting schade. Bestuurder heeft zonder geldige reden het grootste deel van de winkelvoorraad meegenomen. Hij behoorde op dat moment redelijkerwijs te begrijpen dat de vennootschap daardoor haar verplichtingen aan derden niet meer zou kunnen nakomen. Zonder winkelvoorraad kwam de winkel immers stil te liggen en zou zij ook geen verhaal meer bieden voor de schade...
  14. OK; enquête; toewijzing verzoek enquête en onmiddellijke voorzieningen; schorsing bestuurder, benoeming bestuurder en beheerder
  15. OK; enquête; benoeming bestuurder en beheerder
  16. OK; enquête; verhoging onderzoeksbudget
  17. Ondernemingskamer; enquêteprocedure; vaststellen onderzoeksbudget
  18. OK; enquête. Aanpassing onmiddellijke voorzieningen. Vervangen beheerder van de aandelen.
  19. Uitkoopprocedure; vaststelling onderzoekskosten
  20. Art. 81 lid 1 RO. Caribische zaak. Ondernemingsrecht. Verbintenissenrecht. Het Land Curaçao vordert afdracht reserves van overheidsstichting. Hof wijst deze vordering af. O.m. klacht over toepassing art. 2:7 BW Curaçao (redelijkheid en billijkheid).
  21. OK; enquête; benoeming onderzoeker
  22. Eiser is volgens hem zonder goede reden en zonder dat de juiste stappen zijn genomen, geroyeerd als lid van gedaagde. In deze procedure vordert eiser een verklaring voor recht dat gedaagde heeft gehandeld in strijd met haar statuten, haar huishoudelijk reglement als wel in strijd met de eisen van redelijkheid en billijkheid door eiser als lid te royeren. Ook vordert eiser gedaagde te veroordele...
  23. Mondeling vonnis ex artikel 29a Rv. Afwikkeling samenwerking ex-levenspartners in twee vennootschappen onder firma. Vordering eiseres grotendeels onvoldoende onderbouwd. Toewijzing bedrag kapitaalrekening. Gedaagde moet meewerken aan uitschrijving vof uit handelsregister. Tegenvordering gedaagde (regres) afgewezen omdat partijen de terugbetaling van een lening al gezamenlijk hebben gedragen. Ge...
  24. Volgens eiser is hij zonder goede reden en zonder dat de juiste stappen zijn genomen, geroyeerd als lid van gedaagde. In deze procedure vordert hij een verklaring voor recht dat gedaagde heeft gehandeld in strijd met haar statuten, haar huishoudelijk reglement als wel in strijd met de eisen van redelijkheid en billijkheid door eiser als lid te royeren. Ook vordert hij gedaagde te veroordelen to...
  25. Een bank heeft de onderhandelingen over een nog te sluiten hypthecaire geldleningsovereenkomst afgebroken. Dat is naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar. De bank moet de schade (positief contractsbelang) van de hypotheekaanvrager vergoeden. De hoogte van de schade moet worden vastgesteld in een schadestaatprocedure.
  26. Ondernemingsrecht. Enquêterecht. Geschil binnen joint venture. Afwijzing door ondernemingskamer van verzoek tot treffen van nadere onmiddellijke voorzieningen en van verzoek tot opheffen van reeds getroffen onmiddellijke voorzieningen. Zie eerder: HR 20 december 2024, ECLI:NL:HR:2024:1893 (art. 81 lid 1 RO).
  27. Ondernemingsrecht. Afwikkeling van ontbonden vennootschap onder firma. Waardering en verdeling van stille reserves inzake materiële activa en registergoederen. Deskundigenbericht.
  28. Peeters-Gatzen vordering. De curator houdt de bestuurder van de failliette vennootschap en aan hem gelieerde vennootschappen aansprakelijk uit hoofde van onrechtmatige daad voor het samenstel van rechtshandelingen waarbij een indirect aandelenbelang aan de failliet is onttrokken zonder dat daar een reële vergoeding tegenover stond. Berekenening schadevergoeding. Waarde van het aandelenbelang op...
  29. Incidentele vordering tot tussenkomst of voeging is niet-ontvankelijk. De partij die wil tussenkomen/voegen heeft geen WAMCA-procedure gestart. Het sluiten van een minnelijke regeling is onvoldoende voor een belang in de zin van artikel 217 Rv.
  30. Eisers vorderen een verklaring voor recht wie op dit moment de bestuurders zijn van de vereniging. Partijen zijn al jaren in geschil over de vraag wie stemgerechtigd lid is, of op verschillende momenten al dan niet een geldige algemene ledenvergadering (‘ALV’) heeft plaatsgevonden, en welke mensen op dit moment het rechtsgeldige bestuur vormen. De rechtbank oordeelt dat op 7 juli 2024 een geldi...
  31. OK ; in overleg wijzigen partijen hun verzoeken tot enquête en uitstoting naar een gezamenlijk verzoek tot prijsbepaling ex artikel 2:343c BW ; de Ondernemingskamer benoemt een deskundige en geeft deze de door partijen overeengekomen aanwijzingen mee.
  32. Eiser (opdrachtnemer) heeft recht op € 250.000 exclusief btw aan redelijk loon. De rechtbank kan niet vaststellen dat partijen hebben afgesproken dat eiser alleen kon worden beloond met een aandelenbelang en eiser heeft ook geen afstand gedaan van haar recht om een vergoeding anders dan in aandelen te ontvangen.
  33. Bindend advies van de Raad van Advies is onvoldoende duidelijk en roept vragen op. Onduidelijkheid over besluitvorming op aandeelhoudersvergadering. De samenwerkingsovereenkomst is geen zelfstandige grondslag voor toewijizing. Spoedeisend belang gering. Veroordeling tot het uitbrengen van een stem volgens bindend advies is niet toewijsbaar in kort geding.
  34. Procedure betreffende verzoek en tegenverzoek tot ontslag/ schorsing bestuurders van STAK o.g.v. artikel 2:298 BW - eerder tijdelijke bestuurder benoemd - nieuwe verzoeken tot wijziging van de statuten van de STAK - impasse nog steeds aanwezig - bij eindbeschikking zullen verzoeken tot ontslag worden toegewezen - akte uitlating partijen over benoeming van nieuwe bestuurder(s)
  35. OK; enquête; aanwijzing onderzoeker
  36. OK; enquête; toewijzing verzoek; curator; faillissement
  37. Wet op de ondernemingsraden. Beroep artikel 26. Reorganisatie.
  38. Inkoop van eigen (certificaten van) aandelen door vennootschap is in strijd met de statuten. Overeenkomst is nietig op grond van artikel 2:207a lid 1 BW jo 2:207 lid 4 en lid 6 BW. Het al ontvangen bedrag voor de levering van de certificaten moet op grond van onverschuldigde betaling worden terugbetaald.
  39. Vordering door voormalig aandeelhouder tot terugbetaling van in het verleden verstrekte geldbedragen. Was sprake van een lening of een kapitaalstorting?
  40. Eiseres vordert van gedaagde sub 1 betaling van een bedrag dat zij aan gedaagde sub 1 heeft betaald voor de koop van een bouwkraan, die door gedaagde sub 1 niet is geleverd. Van gedaagde sub 2 vordert eiseres hetzelfde bedrag, bij wijze van schadevergoeding, omdat hij tegenover eiseres onrechtmatig zou hebben gehandeld door het bedrag dat eiseres heeft betaald voor de koop van de bouwkraan uit...
  41. Ondernemingsrecht. Algemene vergadering. Afwijking van voorziene tijdstip. Besluit tot statutenwijziging. Wijsmuller-norm. Afbakening van art. 2:14 en 2:15 BW.
  42. curatoren niet aansprakelijk voor niet-gestand doen overeenkomsten en ook niet voor verkoop voorraad aan doorstarters
  43. Geschil over de vraag of gedaagde o.g.v. statuten en/of een aandeelhoudersovereenkomst gehouden is haar aandelen aan de andere aandeelhouder aan te bieden.
  44. Vordering tot nakoming blokkeringsregeling/aanbiedingsplicht. Familiebedrijf, aandelen ondergebracht in een stak en certificaten uitgegeven aan beheermaatschappijen van familieleden. Uitleg blokkeringsregeling/aanbiedingsplicht in statuten. Objectieve, maar niet uitsluitend grammaticale uitleg, rekening houdend met alle relevante omstandigheden. waaronder het geheel van de statutaire bepalingen...
  45. Verstek - Teruglevering aandelen o.g.v. overeenkomst
  46. Kort geding. Geschil tussen een (voormalig) bestuurder en een onderneming. Voorshands zeer waarschijnlijk dat in een bodemprocedure geoordeeld zal worden dat de bestuurder ontslag heeft genomen en recht heeft op een vertrekregeling. Geldvordering tot betaling van achterstallige managementvergoeding van de bestuurder toegewezen. Vernietiging van een besluit tot schorsing van diezelfde bestuurder...
  47. Deze zaak gaat over bestuurdersaansprakelijkheid. Dakopbouw West-Friesland zou een dakopbouw op de woning van eisers maken. Dakopbouw West-Friesland heeft de dakopbouw echter niet afgemaakt. Gedaagde was de indirect bestuurder van Dakopbouw West-Friesland. Eisers spreken gedaagde aan voor de schade op grond van bestuurdersaansprakelijkheid. In dit vonnis wijst de rechtbank de vorderingen van ei...
  48. Kort geding. Ondernemingsrecht. Schorsing lid. Vernietigbaar besluit schorsing van een functionaris van een vereniging. De voorzieningenrechter is, marginaal toetsend, van oordeel dat het bestuur van de vereniging in redelijkheid niet tot de gewraakte besluiten heeft kunnen komen zodat het schorsingsbesluit (en daarmee ook het voorlopige schorsingsbesluit) vernietigbaar is.
  49. uittredend advocaat moet voormalig kantoor betalen voor meegenomen omzet. Uitleg van 'meegenomen omzet' in de overeengekomen bepalingen hierover.
  50. OK; enquêterecht; tweede fase; afwijzing verzoek