Bel 033 4602302 of mail naar info@spigt.nl

Arbeidsrecht

  1. Geschil over de overeengekomen einddatum van een uitzendovereenkomst. Geoordeeld wordt dat de uitzendovereenkomst in redelijkheid zo moet worden uitgelegd dat de overeengekomen einddatum van de uitzendovereenkomst het einde van fase 1/2 is, dus 52 weken na aanvang van de uitzendovereenkomst, en dat deze niet telkens voor een periode van 4 weken is aangegaan.
  2. Verzoek tot wedertewerkstelling met nevenverzoeken. Arbeidsovereenkomst van bepaalde tijd of onbepaalde tijd.
  3. Rechtsgeldig einde dienstverband. Geen strijd met artikel 4 van de Wghb/cz.
  4. Is sprake van een arbeidsovereenkomst tussen partijen? Kwalificatie overeenkomst. Kantonrechter geeft bewijsopdracht aan verzoeker.
  5. Ontslag op staande voet.
  6. Arbeidsrecht. Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd niet voortgezet. Toewijzing verzoek billijke vergoeding ex artikel 7:673 lid 9 BW.
  7. overuren over vakantieloon
  8. In de sloot gereden met te veel alcohol op, niet (op tijd) gemeld aan de werkgever. Ontslag geldig. Werknemer moet schade aan de auto betalen. Voor deze eis geldt niet de vervaltermijn van artikel 7:686a lid 4 BW. Werknemer moet ook de kosten van het hele rijbewijs betalen aan de werkgever. Nog (net) geen heel jaar verstreken na behalen rijbewijs.
  9. Arbeidsrecht. Ontbinding arbeidsovereenkomst. Afhandeling klachten door werkgever.
  10. Wn maakt aanspraak op diverse vergoeding. wg beroept zich op verrekening vanwege teveel betaalde loon na uitspraken UWV ivm arbeidsongeschitkheid wn
  11. In deze zaak gaat het om een werknemer die op staande voet is ontslagen omdat hij volgens de werkgever disfunctioneert en zich niet heeft gehouden aan verlofregels. De kantonrechter vernietigt het ontslag op staande voet omdat een dringende reden daarvoor ontbreekt. De arbeidsovereenkomst wordt wel ontbonden op grond van een verstoorde arbeidsverhouding. Het door de werkgever te betalen loon wo...
  12. Arbeidsrecht. Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd niet voortgezet. Afwijzing verzoek billijke vergoeding ex artikel 7:673 lid 9 BW.
  13. Volgens eiser hebben partijen afgesproken dat hij een bonus zou ontvangen van 33% van de jaarlijkse winst van Soho. De rechtbank ziet onvoldoende aanknopingspunten voor zo'n afspraak.
  14. Toewijzing vordering tot nakoming cao. Veroordeling werkgever tot betaling van schadevergoeding aan FNV.
  15. De vraag die moet worden beantwoord of de bepaling omtrent de vakantietoeslag in artikel 4.2 van de arbeidsovereenkomst in strijd is met artikel 15 WMM en daarmee als nietig met worden beschouwd en of daaruit een (extra) betalingsverplichting vakantiebijslag voortvloeit voor werkgever. (artikel 15 WMM, artikel 16 lid 5 WMM en artikel 19 WMM)
  16. WWZ. Werkneemster heeft gedurende een langere periode en ondanks drie verbetertrajecten onvoldoende gefunctioneerd. Werkgever heeft daarbij meer dan voldoende oog gehad voor de privésituatie van werkneemster. Werkgever heeft meermaals hulp aangeboden, werkneemster heeft van die handreikingen geen gebruik gemaakt. Dat het disfunctioneren van werkneemster het gevolg is van onvoldoende scholing of...
  17. Werknemer had ten tijde van het aangaan van de tweede arbeidsovereenkomst en de ziekmelding de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt. Het ontslagverbod tijdens ziekte geldt in dit geval gedurende zes weken. Werkgever heeft opgezegd zonder schriftelijke instemming van werknemer en zonder de in artikel 7:671a lid 1 BW bedoelde toestemming van het UWV. Werkgever heeft de arbeidsovereenkomst opgezegd in...
  18. Ontbindingsverzoek van de staat met betrekking tot een Operationeel Manager in opleiding ij het Ministerie van Buitenlandse Zaken afgewezen, omdat onvoldoende is onderbouwd dat er sprake is van een verstoorde arbeidsverhouding. Bovendien had van de werkgever verwacht mogen worden dat na het doorlopen van twee klachtprocedures tenminste geprobeerd zou zijn om met elkaar in gesprek te gaan, en ni...
  19. Werkgever is in kort geding veroordeeld tot loondoorbetaling tijdens ziekte. Werkgever heeft niet aan de veroordelingen uit het kortgedingvonnis voldaan. Hoewel de handelwijze van werkgever ernstig verwijtbaar is, wordt het verzoek van werknemer tot toekenning van een billijke vergoeding afgewezen wegens het ontbreken van causaal verband. Wg is wel de aanzegvergoeding en de transitievergoeding...
  20. Kort geding vordering betaling loon. Het verweer van werkgever dat werknemer voor een deel van de gevorderde periode recht had op een ZW-uitkering slaagt niet. Verder is bewijs nodig om vast te stellen welke cao van toepassing is, maar daarvoor leent een kort geding zich niet.
  21. Verwerende partij is aan verzoekende partij een aanzegvergoeding verschuldigd, omdat er niet tijdig schriftelijk is aangezegd ex artikel 7:668 BW. Daarnaast moet verzoekende partij aan verwerende partij de studiekosten terugbetalen, omdat aan de voorwaarde voor de terugbetalingsverplichting van de studiekosten is voldaan.
  22. KG loonvordering. Werkgever heeft loon terecht opgeschort. Uitbetaling niet-genoten vakantiedagen. Werknemer moet teveel uitbetaalde vakantietoeslag terugbetalen. Geen recht op transitievergoeding i.v.m. verstrijken vervaltermijn.
  23. Vernietiging ontslag op staande voet. Geen dringende reden en ontslag op staande voet is disproportioneel. Werkgever wordt veroordeeld tot doorbetaling loon en betaling transitievergoeding.
  24. Beroep van werknemer op nietigheid van het nevenwerkzaamhedenbeding faalt. Werknemer heeft beding geschonden. Schending levert echter geen dringende reden voor een ontslag op staande voet op. Werkgever wordt veroordeeld tot betaling van vergoeding wegens onregelmatige opzegging, transitievergoeding en billijke vergoeding. KR matigt contractuele boete tot nihil.
  25. Bij ontslag na toestemming UWV o.g.v. langdurige arbeidsongeschiktheid heeft werkgever geen rekening gehouden met de geldende opzegtermijn. Werknemer heeft recht op de gefixeerde schadevergoeding. De hoogte van die vergoeding is gerelateerd aan het bedongen loon en niet aan het feitelijk laatstverdiende loon. Matiging wettelijke verhoging tot 10%.
  26. Een docent op een middelbare school is ook werkzaam als fotograaf. Vóór zijn indiensttreding bij de school heeft hij naaktfoto's van hemzelf gepubliceerd op het internet. De schooldirectie was hiervan niet op de hoogte. Als de naaktfoto's enkele weken na zijn indiensttreding bekend worden bij leerlingen, verzoekt de schooldirectie om ontbinding van de arebidsovereenkomst. Het hof is van oordeel...
  27. De kantonrechter heeft de arbeidsovereenkomst tussen partijen ontbonden. De kantonrechter heeft het beroep van de werknemer op het verbod van discriminatie in arbeid op grond van de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte verworpen. Het hof acht dat beroep alsnog gegrond en herstelt de arbeidsovereenkomst met terugwerkende kracht.
  28. Reden niet voortzetten arbeidsovereenkomst in strijd met verbod direct onderscheid tussen mannen en vrouwen in de zin van artikel 7:646 lid 1 BW jo. lid 5 sub b ?
  29. vakantieloon over overuren
  30. In het tussenvonnis van 21 februari 2024 heeft de kantonrechter partijen in de gelegenheid gesteld bij akte een loonberekening over de periode 7 november 2017 tot april 2021 over te leggen. Jumbo wordt veroordeelt tot betaling van loon te vermeerderen met emolumenten over deze periode en betaling van de wettelijke verhoging.
  31. WWZ. Transitievergoeding en achterstallig loon.
  32. Loonvordering. Bewijsopdrachten voor beide partijen.
  33. In deze zaak verzoekt de werkgever een vergoeding wegens een onregelmatige opzeggging van de arbeidsovereenkomst door de werknemer. De kantonrechter wijst het verzoek toe. Wel ziet de kantonrechter aanleiding om de verzochte vergoeding te matigen tot de hoogte van vier keer het bruto maandsalaris van de werknemer, met de vakantietoeslag inbegrepen.
  34. Werkgever vordert betaling van boetes van de werknemer vanwege het overtreden van het concurrentiebeding. Die vordering wordt afgewezen. Werkgever geeft geen toelichting welke werkzaamheden of diensten werknemer verricht/verrichtte anders dan het werk als controller dat hem is toegestaan. Evenmin geeft zij een toelichting dat werknemer met zijn bedrijf hetzelfde werk of dezelfde diensten verric...
  35. Kwalificatie arbeidsrelatie. Eiser heeft chauffeurswerkzaamheden verricht voor gedaagde en daarbij schade veroorzaakt aan de vrachtwagen van gedaagde. Partijen zijn het niet eens wie de schade moet dragen. Eiser stelt werknemer te zijn en niet aansprakelijk te zijn voor de schade. Gedaagde stelt dat eiser zzp'er is en de schade moet betalen. De kantonrechter is van oordeel dat er geen sprake is...
  36. Ontslag (statutair) bestuurder. Geen grond voor vernietiging van ontslagbesluit. Evenmin grond voor vernietiging opzegging arbeidsovereenkomst. Arbeidsovereenkomst geëindigd als gevolg van ernstig verwijtbaar handelen werkgever. Veroordeling werkgever tot betaling van (onder andere) billijke vergoeding van € 200.000,00.
  37. Wwz. Had werkgever een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd aan werkneemster moeten aanbieden? Werkgever heeft aan werkneemster bericht dat de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd van rechtswege eindigt met ingang van 1 november 2024. In de arbeidsovereenkomst zijn partijen overeengekomen dat op basis van het functioneren, de voortgang in het promotietraject en het uitzicht op succesvol...
  38. Verzoek tot betaling van de transitievergoeding toegewezen. Geen sprake van ernstig verwijtbaar handelen door de werknemer.
  39. Vernietiging concurrentiebeding uitvaartverzorger. Concurrentiebeding voor de duur van vijf jaar benadeelt werknemer onbillijk. Het handhaven van de termijn is geen onderdeel van een afspraak tussen de partijen en de uitvaartbranche rechtvaardigt deze lange duur ook niet.
  40. Sprake van wangedrag bij werknemer; werknemer meermaals gewaarschuwd; ontslag op staande voet; samengestelde dringende reden; Is het ontslag op staande voet onverwijld gegeven? Ontslag op staande voet vernietigd; ontbinding op grond van verwijtbaar handelen; geen recht op transitievergoeding vanwege ernstig verwijtbaar handelen van werknemer.
  41. Kort geding. Betaling van overuren. Registratiesysteem gewerkte uren.
  42. Ontslag op staande voet. Nevenwerkzaamhedenbeding. Arbeidsongeschikt. Belemmeren herstel. Verzoek tot vernietigen ontslag op staande voet afgewezen.
  43. Uitleg FLP-regeling. Een redelijke uitleg brengt mee dat de FLP-bijdrage een percentage is van het laatstverdiende functieloon waarop de cao-loonsverhogingen moeten worden toegepast.
  44. ontbinding arbeidsovereenkomst wegens verstoorde arbeidsrelatie; billijke vergoeding; opstelling wg bij gestelde disfunctioneren wn ernstig verwijtbaar
  45. In deze zaak hebben partijen, een beveiligingsmedewerker en een beveiligingsbedrijf, een geschil over de vraag of tussen hen een overeenkomst van opdracht bestaat dan wel een arbeidsovereenkomst. De kantonrechter oordeelt dat sprake is van een arbeidsovereenkomst. Het verzoek van werknemer om werkgever te veroordelen tot betaling van onder meer loon en een transitievergoeding wordt daarom toege...
  46. Ontslag statutair bestuurder. Toekenning vergoeding ex artikel 7:672 lid 11 BW. Gronden voor matiging gefixeerde schadevergoeding. De rechtbank matigt de gevorderde vergoeding en stelt deze vast op € 71.187,50 bruto.
  47. Ontslag op staande voet. Tekst WhatsAppbericht werknemer ongepast, maar in de gegeven omstandigheden (discussie over fooi en overuren, vlak voor vakantie aan het einde van het dienstverband) is ontslag op staande voet een te vergaande maatregel.
  48. In deze zaak verzoekt de werknemer om vernietiging van een ontslag op staande voet. De kantonrechter wijst dit verzoekt af, omdat het ontslag (rechts)geldig is. Wel wordt een transitievergoeding toegekend, omdat de gedragingen die tot het ontslag hebben geleid niet als ernstig verwijtbaar handelen van de werknemer kunnen worden aangemerkt.
  49. Geen dringende reden voor ontslag op staande voet door het verzenden van informatie aan privé emailadres wn. Billijke vergoeding € 10,000.
  50. Boventalligheid. Recht op ontslagvergoeding op grond van het Boventalligheidsplan. Geen passende functie aangeboden.